2min Security

Europol laat 34 cybercriminelen arresteren vanwege DDOS-aanvallen

Interpol heeft grote internationale actie uitgevoerd tegen voornamelijke jonge cybercriminelen. Het gaat om jonge internetgebruikers die redelijk handig zijn met een computer en de hand hebben weten te leggen op software waarmee je gemakkelijk een DDOS-aanval kan uitvoeren. In totaal zijn er 34 personen gearresteerd en meer dan 100 gewaarschuwd.

Het gaat om jonge gebruikers vaak tieners die op internet stuitten op tools om DDOS-aanvallen uit te voeren. Door alle snelle internetverbindingen en botnets is het relatief eenvoudig om een DDOS-aanval uit te voeren en dat kan grote gevolgen hebben. Zo is het vrij eenvoudig om een website onderuit te halen. Volgens Europol zien ze dan ook veel aanvallen op websites van scholen. In sommige gevallen betaalden de jongeren een klein bedrag, zodat ze een botnet konden inzetten voor een grote DDOS-aanval.

Europol heeft met deze actie een fiks signaal afgegeven, politie uit Australië, België, Frankrijk, Hongarije, Litouwen, Noorwegen, Portugal, Roemenië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Zweden werkten mee aan dit onderzoek. In Nederland zijn vijftien personen bezocht, voornamelijk tussen de 16 en 20 jaar oud, deze hebben een fikse waarschuwing gehad, zodat de jongeren maar ook de ouders weten dat het uitvoeren van DDOS-aanvallen strafbaar en illegaal is. Nu komen de jongeren nog weg met een waarschuwing, de volgende keer riskeren ze vervolging.