De laatste tijd vonden er meerdere DDoS-aanvallen plaats op onder meer de Belastingdienst, de Bunq bank en de site Tweakers. Naar aanleiding daarvan heeft de politie een man in Oosterhout aangehouden. De achttienjarige man wordt ervan verdacht de aanvallen uitgevoerd te hebben.

Dat meldt de politie vandaag. De aanhouding vond al op 1 februari plaats, maar wordt vandaag pas gemeld. Door de DDoS-aanvallen waren de diverse aan die bedrijven gelieerde websites tijdelijk niet of nauwelijks bereikbaar. Onder meer iDEAL-betalingen waren niet meer uit te voeren via de Bunq bank.

Recente DDoS-aanvallen

Het Team High Tech Crime (THTC) van de Landelijke Eenheid van de politie kreeg vorig jaar informatie in handen over de DDoS-aanvallen die bij de Bunq bank werden uitgevoerd. Het begon daarop een onderzoek en kwam er gaandeweg achter dat de verdachte ook betrokken was bij DDoS-aanvallen op drie andere bedrijven.

Die hebben daarop aangifte gedaan. Gert Ras, het hoofd van de THTC in een statement: “De politie heeft in deze zaak nauw samengewerkt met de betrokken partijen zoals de Bunq bank en andere banken, maar ook met Tweakers en het security bedrijf Redsocks. Zij hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het onderzoek. Met deze aanhouding laten we zien dat personen die DDos-aanvallen plegen, niet ongestraft blijven. Onderzoek moet uitwijzen of de verdachte alleen handelde of niet. Er wordt nog onderzocht of er een link is naar de recente DDoS-aanvallen op andere grote financiële dienstverleners”.

Nadat de politie de verdachte aanhield, is zijn woning ook doorzocht. Een computer en een aantal digitale gegevensdragers zijn in beslag genomen. Vandaag wordt de verdachte nog voorgeleid aan de rechter.