Mozilla heeft, zo lijkt het, de smaak te pakken. Het bedrijf heeft net de snellere en nieuw ontworpen Quantum-browser vrijgegeven en werkt nu aan een nieuwe veiligheidsfunctie. Het gaat om een waarschuwing voor mensen die sites bezoeken die in het verleden gehackt zijn.

Op Github heeft Mozilla een nieuwe functie omschreven voor zijn browser. Firefox gaat hiervoor de samenwerking aan met Have I Been Pwned, de populaire site waar je je e-mailadres kan opgeven, die vervolgens controleert of je gegevens buitgemaakt zijn door hackers.

Datalekken steeds frequenter

In de uitleg laat Mozilla waarom het de samenwerking met Have I Been Pwned aangaat.  “Datalekken (‘hacks’) vormen een groot probleem op het internet. Gevoelige gegevens, zoals e-mailadressen, wachtwoorden, creditcardgegevens en andere persoonlijke informatie worden gestolen en/of gelekt door partijen met kwade bedoelingen. Dat gebeurt steeds vaker en dat maakt het wenselijk deze voorvallen te gaan registeren. Het is ook wenselijk om internetgebruikers te informeren over sites waar hun gegevens mogelijk gestolen zijn, hen te informeren over de gevolgen en wat ze kunnen doen als er een inbreuk plaatsvindt en hoe ze zichzelf het beste kunnen beschermen.”

Op dit moment is er een proefversie van beschikbaar. Die kan via Github gedownload worden en vervolgens aan Firefox worden toegevoegd. Het gaat daarbij nadrukkelijk om een proefversie, die wel al werkt, maar nog verder ontwikkeld moet worden. Ook dient opgemerkt te worden dat de update enkel werkt met de ontwikkelaarsversie van Firefox.

Hoe het werkt

Op dit moment is de add-on redelijk eenvoudig van opzet. Als je een site bezoekt die op de lijst van Have I Been Pwned staat, krijg je deze melding te zien: “Je hebt de gehackte site […] gezocht”. Je kan een site wel gewoon bezoeken, maar krijgt zo in elk geval te zien dat de beveiligingsmaatregelen van de betreffende dienst niet helemaal in orde zijn.

Tegenover Engadget laat ontwikkelaar Troy Hunt van Have I Been Pwned weten dat de functie nog uitgewerkt wordt. “Firefox kijkt op dit moment enkel naar de sites die gehackt zijn en we hebben het over andere manieren om deze gegevens te gebruiken,” aldus Hunt. “Ze hebben een breed bereik en door deze informatie via Firefox naar buiten te brengen, kunnen we zorgen voor meer bewustwording rond dit thema.”