Abonneer je gratis op Techzine!

Antivirussoftware Panda heeft een overzicht opgesteld van de virussen die computergebruikers het afgelopen jaar last hebben bezorgd.

De snelste
Het virus Downloader.AEE was het eerste virus van 2005 dat een bedreiging vormde. De makers van dit virus verstuurden hem terwijl iedereen nog in feeststemming was.

De casanova
Mydoom.AK is één van de vele familieleden die de wormenfamilie telt. Mydoom.AK maakt onder andere gebruik van de onderwerplijnen en bestanden die verwijzen naar Valentijnsdag.

De meest ingenieuze
Assiral.A werd verzonden in een e-mail die leek op een LoveLetter. Hij lijkt op een klassieker, maar zal altijd terugkeren.

De reporterworm
Crowt.A maakte gebruik van de CNN-headlines. Hij was echter vrij ongevaarlijk.

De vervelendste
Elipter.D is zondermeer de irritantste onder de wormen. Wanneer je geïnfecteerd was werd je de toegang tot meer dan 90 applicaties verhindert, waaronder Word, Excel, Winzip en Winrar.

De voetbalsupporter
Sober.V maakte gebruik van alle voetbalgekte rondom de aankomende World Cup in Duitsland. Sober.V bood tickets voor de finale aan.

De meest amateuristische
Banker.APN is wellicht de meest hilarische worm die de revue is gepasseerd. Hij probeerde vertrouwelijke bankinformatie te stelen, maar hij was zo amateuristisch geprogrammeerd, dat het verre van een bedreiging leek.

Leugenaar, leugenaar…
Downloader.EJD verspreidde zichzelf in boodschappen die eruitzagen of ze van Microsoft kwamen. Deze boodschap waarschuwde voor het gevaar van Zotob en IRCBot-wormen. Op die manier probeerden ze hun slachtoffers over te halen een patch te draaien.

Laag gevallen
Deze virusmakers maakten misbruik van de solidariteit van de mensen voor de tsunamislachtoffers. Zar.a.worm speelde daarop in, en Downloader.ENC deed hetzelfde met orkaan Katrina.

Goed georganiseerd
Rona.A verduisterde gegevens van computers. Zoveel zelfs, dat er meer bureaucratie dan organisatie heerste. Hij stuurde versie en datum van installatie, details van internetverbindingen, datums van genomen acties, enzovoort, in de war.

Gebuisd op spelling
De Banker Trojans waren wellicht de grootste dieven dit jaar. Ze waren ontworpen voor online fraude, echter was het taalgebruik in de mails erbarmelijk zodat het allesbehalve overtuigend klonk.

Spelbrekers
Format.A Trojan, Tahen.A en Tahen.B richtten zich op de PSP en Nintendo DS. Sommigen waren zo erg dat zelfs de hardware onherroepelijk beschadigd kon raken.

De machtigste
Bancos.NL had het ook gemunt op bankinformatie. Een normale trojan houdt enkele honderden adressen in het oog, terwijl Bancos.NL er maar liefst 3.000 in de gaten hield.

De modernste
ComWar.A.worm is de eerste worm die op mobiele telefoons terug te vinden is. Hij verstuurde zich zelfs via MMS.