1 min

Tags in dit artikel

, ,

Een onderzoek dat uitgevoerd wordt door onderzoeksbureau Gartner meldt nu al dat Windows Vista mogelijk onveilig is.

Dit zou komen door de zogenaamde metatags. Metatags zijn tags waarin bepaalde informatie opgeslagen staat van bestanden. Bijvoorbeeld door wie het is aangemaakt, wanneer het aangemaakt is en wanneer het voor het laatst geopend en gesloten is. Dit zorgt ervoor dat de opvolger van Windows XP sneller bestanden kan vinden en deze dus automatisch sneller opent.

Aangezien er geen goede manier is om deze tags te beheren, is het voor kwaadwillenden makkelijk om deze bestanden te beïnvloeden en ze voor bijvoorbeeld reclamedoeleinden te gebruiken. Dit neemt dus een groot beveiligingsrisico en een privacy risico met zich mee. Microsoft zal een tool meeleveren om deze data te verwijderen, deze zal volgens het bedrijf echter ontoereikend zijn: "Het proces moet geautomatiseerd worden. Als er alleen vertrouwd wordt op de gebruiker om de metadata te verwijderen, dan zal er onvermijdelijk veel informatie naar buiten lekken."

Daarom roept Gartner Microsoft op een beter programma te schrijven dat gebruikers meer inzicht geeft in de metatags. Ook moet het beter beveiligd worden. Microsoft schiet dus volgens het bedrijf te kort in het aantal mogelijkheden om metatags te beheren en te controleren.