2min Security

VIRBL IP-blokkeringssysteem blijkt zeer effectief

Het virusblokkeringssysteem VIRBL van internetprovider BIT blijkt twee jaar na de introductie zeer effectief te zijn.

VIRBL IP-blokkeringssysteem blijkt zeer effectiefHet VIRBL systeem registreert elk IP-adres waar twee of meer besmette e-mails zijn verzonden. Dit adres blijft vervolgens 24 uur lang in op een zwarte lijst staan, waardoor er voor die tijd ook geen mail geaccepteerd wordt vanaf dat adres. BIT heeft het systeem ontwikkeld, maar ook Multikabel, Zonnet, WideXS, Prolocation, Luna.nl en Belnet vullen de lijst aan met IP-adressen. Grote providers als XS4ALL bieden hun klanten in sommige gevallen de mogelijkheid om te werken met het systeem. Door te werken met IP-blokkades kan een ernstige virusuitbraak, zoals die van het sober-P virus in mei vorig jaar, snel afgekapt worden.

Doordat het systeem de problemen bij de bron aanpakt worden de meeste e-mails bij het verzenden al tegengehouden. BIT zegt zelf hierdoor minder mailservers nodig te hebben en ook de anti-virus applicaties worden minder belast. Als laatste is het systeem natuurlijk ook in het voordeel van de gebruikers, die minder virussen ontvangen en nauwelijks vertragingen ondervinden tijdens virusuitbraken.

Gemiddeld wordt er elke dag minder dan één procent van alle IP-adressen geblokkeerd, in het geval van ernstige uitbraken kan dit oplopen tot dertig procent.
Mensen kunnen op de site van BIT eenvoudig zelf controlere of hun IP-adres op de zwarte lijst staat en tevens statistieken van de laatste dagen bekijken.

De site van BIT’s VIRBL is hier te vinden.

Bron:Techzine Redactie