Accenture heeft vandaag zijn Cyber Threatscape Report 2018 vrijgegeven. Dat kijkt naar de belangrijkste cyberdreigingen van het afgelopen half jaar en naar de manier waarop ze wellicht de komende maanden zullen veranderen.

In het Cyber Threatscape Report 2018 schrijft Accenture dat de cyberdreiging die van Iran uitgaat de komende tijd zal escaleren. Aanvallen op de wereldwijde leveringsketen zullen verder toenemen en de kritische infrastructuur blijft een uiterst belangrijk doelwit. Verder denkt men dat er steeds meer financieel gemotiveerde cybercriminaliteit is.

De grootste bedreigingen

De firma stelt op de eerste plaats dat er inderdaad een grote cyberdreiging voortgaat uit Iran. Dat stelt men op basis van nieuw bewijs, dat toont dat Iranese hackersgroepen hun activiteiten uitbreiden, en dat de mogelijkheden waar ze over beschikken toenemen. Andere problemen lagen het afgelopen half jaar bij hackpogingen van leveringsketens. Problematisch is dat hackers proberen daar monetair, strategisch en politiek gewin uit te halen.

Andere doelwitten zijn de kritische infrastructuur; voor hackers blijft de olie- en gasindustrie daardoor een groot en belangrijk doelwit, net als het afgelopen half jaar. Miner-malware zal verder een van de grootste groeigebieden van cybercriminaliteit blijven. Accenture verwacht dat dit ook de komende tijd een probleem blijft.

Proactief beveiligen

Josh Ray, managing director van Accenture Security, vertelt dat zijn teams al twintig jaar kijken naar de belangrijkste bedreigingen op cybergebied en “de creatieve manier waarop ze wellicht proberen in te breken op netwerken”. Organisaties die het risico lopen om slachtoffer te worden van dit soort aanvallen, moeten proactief zijn.

Belangrijk is volgens Ray dat ze “leren van voorgaande incidenten” en begrijpen wat er kan komen. Daar vervolgens ook echt op handelen kan ervoor zorgen dat systemen ook echt veilig blijven.