1 min

Tags in dit artikel

Dankzij een nieuwe, slimme applicatie kan een computer die in beslag genomen is nu binnen 5 minuten tot op de bodem worden onderzocht op relevante informatie. De zogenoemde ‘digitale wasstraat’ kan razendsnel verbanden leggen tussen personen, plaatsen en misdrijven. De Nationale Recherche heeft de tool tijdens een congres in Barcelona gepresenteerd. "De presentatie was niet bedoeld voor het grote publiek", aldus een woordvoerder.

Voorheen had de recherche maar liefst 3 maanden nodig om de computer volledig te analyseren en eventuele belangrijke informatie te vinden. De applicatie verwijdert alle irrelevante bestanden van de desbetreffende computer, waarbij de rest wordt ‘platgeslagen’ tot er tekst overblijft.

Het vizier wordt dan gericht op de overgebleven tekst, die vervolgens wordt doorzocht op bewijzen, plaatsen, personen, organisaties en tijdstippen. Het programma, dat overigens open-source is zal al snel voor andere politiediensten beschikbaar komen.

De ‘digitale wasstraat’ heeft zichzelf al bewezen, de gegevens van 28 xtc-labs werden losgelaten op in beslaggenomen computers. Er werd precies duidelijk wat de relaties waren in een groep van verdachten, iets wat de politie nog niet exact wist.