1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Sophos waarschuwt voor een nieuwe spammail rond de dood van de Russische President Vladimir Putin. Dit is echter een poging om de computers van internetgebruikers te besmetten met een Trojan.

In de e-mail, die wordt verstuurd met als onderwerp "ATTENTION !!! President of Russia has dead", wordt de gebruiker aangemoedigd om voor meer informatie op een link te klikken.

De e-mail verwijst naar een verborgen script dat het ADODB.Stream lek in Internet Explorer misbruikt om de Trojan Dloadr-ZP te downloaden van een Russische website. De Trojan is tevens zo ontworpen om andere kwaadwillige codes te downloaden waardoor hackers ongeoorloofde toegang krijgen tot de geïnfecteerde computers.

De HTML e-mail bevat een URL met zogenaamde link naar een BBC News Report. De gebruiker wordt echter naar een andere website gestuurd, zogezegd van een Russische bouwfirma voor verwarmingsinstallaties dat adverteert voor trainingseminars. Het lijkt of de internetgebruiker naar de website van het bouwbedrijf wordt gelokt, ondertussen gebruiken hackers deze kans om computers te besmetten. Het in diskrediet stellen van deze Russische firma is wat men noemt een ‘joe job’.

Sophos heeft naar eigen zeggen haar anti-virussoftware bijgewerkt, andere bedrijven zullen niet achter blijven.