2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De komende weken worden spannende weken voor Microsoft. Nu het besturingssysteem officieel op de markt is en dus voor iedereen beschikbaar is, storten hackers en crackers zich massaal op het besturingssysteem, om met goede of kwade bedoelingen lekken te vinden.

De intenties waarmee hackers en crackers op zoek gaan naar lekken in Vista verschillen nogal. Veel hackers hopen naam te maken met het vinden van lekken, terwijl crackers meer kwaad in de zin hebben. Zij zoeken naar manieren om virussen en spyware te installeren op computers met het Vista besturingssysteem.

Volgens Microsoft is Vista echter het veiligste besturingssysteem dat tot nog toe in de Windows serie is verschenen. Vista is voorzien van ingebouwde anti-spyware software en nieuwe opties waarmee voorkomen wordt dat gebruikers perongeluk verkeerde bestanden installeren. Verder hebben de duurdere versies een applicatie genaamd BitLocker, waarmee bestanden op de harde schijf versleuteld kunnen worden.
Alhoewel Vista voorzien is van verschillede beveiligingen geeft Microsoft ook toe dat het geen onneembare vestiging is. "We weten uit ervaring dat we de code nooit 100 procent goed krijgen, dat lukt niemand in deze industrie. Vista heeft echter wel meerdere lagen van beveiliging", aldus Stephen Toulouse van Microsoft.


Vista is voorzien van allerhande beveiligingsopties.

De verwachting is dat de meeste aanvallen op Vista niet direct op het besturingssysteem zelf zullen worden afgevuurd, maar via e-mail, instant messaging en applicaties die via internet gedownload worden. Ook bestaan er nog steeds lekken in Internet Explorer en Office die uitgebuit kunnen worden.

De verbeterde beveiliging in Vista betekent volgens Johannes Ullrich van SANS echter niet dat hackers en crackers stil zullen zitten. Volgens hem is de hackerswereld momenteel volop bezig met Vista, de hacker die als eerste een lek in Vista kan vinden en publiceert krijgt namelijk veel erkenning.
Ullrich verwacht overigens dat crackers, de kwade tegenpolen van hackers, niet zo’n haast hebben met het publiceren van gevonden lekken. Volgens Ullrich zullen zij wachten met het exploiteren van een gevonden lek, totdat voldoende mensen Vista gebruiken.