2min

Tags in dit artikel

, , ,

De helft van de mensen die de PC Schoonmaak Tool van Planet Internet gebruikten, vond spyware op de computer. Een derde van de deelnemers vond een of meer virussen.

Dat blijkt uit onderzoek van Planet Internet. Meer dan 1000 Nederlanders gebruikten de afgelopen weken de PC Schoonmaak Tool en deden mee aan het online-onderzoek. De tool is tot eind maart gratis beschikbaar, ook voor mensen die geen abonnee zijn van Planet Internet.

Onno Benninga, Commercieel Manager Planet Internet: ‘Ruim 94% van de deelnemers vindt dat de actie heeft geholpen om hun computer op te schonen, dus wat Planet Internet betreft is de actie nu al een succes. Op www.pcschoonmaak.nl worden computergebruikers stap voor stap door een schoonmaakprogramma geleid. Allereerst komt het schoonmaken van de buitenkant van de computer aan de orde. Meer dan 90% van de gebruikers van de tool heeft de computer ook echt onder handen genomen met doekjes, tandenborstels of lucht.’

Na de fysieke schoonmaak volgt het opruimen van de computer: van het logisch indelen van de harde schijf en het maken van back-ups tot een virus- en spywarecheck en het verwijderen van bestanden die tijdens het internetten worden opgeslagen. Ook dit onderdeel blijkt geen overbodige luxe: meer dan de helft van de gebruikers vond spyware op de PC. Spyware stuurt privé-gegevens uit de PC door naar anderen, die de gegevens verkopen aan bijvoorbeeld marketingbedrijven. Spyware bevindt zich vaak ongemerkt in software die gratis te downloaden is. Ook virussen werden regelmatig aangetroffen: 30% van de deelnemers vond een of meer virussen. En dat terwijl 86% een virusscanner gebruikt. Bijna de helft van de ondervraagden was dan ook verrast door de gevonden virussen en spyware.

Tot slot volgt er in het schoonmaakprogramma een aantal maatregelen om de computer schoon te houden, bijvoorbeeld het installeren van een firewall. Meer dan 94% vindt dat de PC Schoonmaak geholpen heeft om de computer op te schonen. Een meerderheid van 77% merkte duidelijk verschil vóór en na de PC Schoonmaak. Bij een kwart van de ondervraagden werkte de computer sneller en 20% van de gebruikers zegt dat het veiliger voelt na de schoonmaak.