1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Voor terroristen is het een ware schatkist: gedetailleerde schema’s van krijgsgevangenkampen in Irak, luchtfoto’s van militaire vliegvelden en plannen voor een nieuwe brandstofopslag in Afghanistan, het is allemaal te vinden op het internet. Het persbureau Associated Press (AP) heeft aangetoond dat de bovenstaande gegevens van het Amerikaanse leger vaak te vinden zijn met iedere internetverbinding. Het leger noemt dit need-to-know informatie en het is een bedreiging voor de troepen, mocht het in vijandige handen vallen.

De gegevens liggen niet open en bloot op het internet, maar zijn zonder erover na te denken op servers of sites van overheidsinstanties geplaatst, waardoor zelfs mensen die geen gevorderde hackers zijn erbij kunnen. Bij veel sites is het enige wat je hoeft te doen het internetadres ‘www’ of ‘http://www’ vervangen door ftp. Sommige instanties zijn dan nog beschermd door een wachtwoord of een firewall, maar ze zijn toch vaak gewoon toegankelijk.

Veel bedrijven gebruiken FTP zonder extra beveiliging omdat het goedkoop en eenvoudig is om zo dingen te delen met medewerkers. Veel instantiemedewerkers denken dat de bestanden op FTP-sites moeilijk te vinden zijn, ze denken zelfs dat alleen collega’s toegang hebben. Het AP heeft alle documenten die ze van de sites heeft gehaald na afloop vernietigd en de instanties ingelicht. Veel sites zijn meteen uit de lucht gehaald.