Terroristen zijn op dit moment niet in staat om een cyberaanval uit te voeren tegen de Amerikaanse regering. Terroristen gebruiken het internet voornamelijk voor de verspreiding van propaganda.

Dat zegt de Amerikaanse coördinator antiterrorisme Daniel Benjamin. Terroristen beschikken niet over de technische vaardigheden om een cyberaanval uit te voeren op de Verenigde Staten. Een grootschalige aanval op de Amerikaanse infrastructuur, zoals het stelen van militaire en nucleaire geheimen of het afsluiten van de energievoorziening, daar zijn terroristen momenteel niet toe in staat.

Terroristen gebruiken internet veelal om propagandamateriaal te verspreiden en als rekruteringsinstrument. Benjamin benadrukt dat cyberaanvallen wel op de loer liggen omdat terroristen volhardend zijn. De gevaren van terroristen op het internet moeten daarom niet gebagatelliseerd worden. Het bestrijden van terroristen op internet is daarom een van de grootste zorgen van de Amerikaanse regering.

De Amerikaanse overheidsnetwerken worden volgens Benjamin dagelijks miljoenen keren gescand door criminelen. Slechts een enkele keer weet een hacker erin te slagen om ongeoorloofd toegang te verschaffen tot een website van een overheidsinstantie. Zo maakte een woordvoerder van de Amerikaanse Senaat gisteren bekend dat de website Senate.gov afgelopen weekend is gehackt door Lulz Security.

De houding van Daniel Benjamin is opvallend te noemen. Ruim vijf jaar geleden zei de FBI precies hetzelfde; "Al Qaeda en andere militante groepen hebben niet de mogelijkheden om krachtcentrales, vliegvelden of andere belangrijke infrastucturen uit te schakelen via het internet. Er ligt momenteel niets op mijn bureau of die van mijn baas wat enige reden tot zorgen geeft", aldus Louis Reigel van de FBI destijds.