3min

Tags in dit artikel

,

De Amerikaanse overheid wil binnen afzienbare tijd een intern internet
gaan opzetten voor hun strijdkrachten.
Het doel is om bevelhebbers en troepen op elke plaats toegang te
bieden tot up-to-date informatie over buitenlandse vijanden en
bedreigingen.

Peter Teets, die staatssecretaris is bij the Air Force ziet het als een
soort internet in de lucht: "Amerikaanse soldaten in een humvee ergens
in the middle of nowhere, die midden in een enorme regenbui hun laptop
openen en beelden van een spionagesatelliet downloaden", aldus Teets.

Het initiatief voor het zogenaamde Global Information Grid of GIG is zes jaar geleden al genomen. Zes weken geleden zijn de eerste verbindingen gelegd.

Vint Cerf, een van de grondleggers van het huidige internet, is als adviseur aan het pentagon verboden voor het GIG. Hij vraagt zich af of het idee van het Pentagon wel realistisch is en voorziet grote technische obstakels.
"We willen voorkomen dat we dezelfde fouten maken als bij het Star Wars systeem. Iedereen was zo enthousiast over het systeem dat ze vergaten dat de technologie nog niet toereikend was"

Toch denken veel specialisten dat het GIG de manier van oorlogvoeren zal veranderen in een manier waarop het gewone internet de zakenwereld en cultuur veranderd heeft.
Volgens Minister Donald Rumsfeld van Defensie zal er de komende jaren dan ook meer veranderingen gaan plaats vinden in informatienetwerken dan in de wapensystemen.

Directe betrokkenen bij het project zien een grote voordelen in het GIG. Gezien het feit dat de huidige vijanden van de VS niet meer werken met tanks, vliegtuigen en vaste hoofdkwartieren denken voorstanders van het GIG dat de strijd in de toekomst meer digitaal zal worden gestreden en minder op het slagveld.

Tegenstanders vinden juist het tegenovergestelde. Zij dragen als voorbeeld de strijd in Fallujah aan, waar hevige stadsgevechten plaatsvinden. Daar heeft vuurkracht nog steeds een belangrijkere inbreng dan informatie.
Zij vragen zich hardop af of het miljarden kostende plan de huidige strijdkrachten kan laten samenwerken. Op het moment werken namelijk alle krijgsmachtonderdelen zelfstandig.

Daarnaast zijn twee eerdere projecten van het Pentagon mislukt te weten het Worldwide Military Command and Control System en Milstar.
Toen beide systemen klaar waren, waren ze al achterhaald door nieuwe technologische ontwikkelingen.

De kosten om het GIG op te stellen zijn nog niet helemaal duidelijk maar verwacht wordt dat het meer als 200 miljard dollar zal gaan kosten.
De opdrachten zullen verdeeld worden onder een aantal grote bedrijven die zich in september afgelopen jaar hebben verenigd in een consortium.
Dit consortium bestaat onder andere uit Boeing, Cisco Systems, Factiva, een samenwerkingsverband tussen Dow Jones en Reuters, General Dynamics, Hewlett-Packard, Honeywell, I.B.M., Lockheed Martin, Microsoft, Northrop Grumman, Oracle, Raytheon, en Sun Microsystems

Aan deze bedrijven de taak om alle informatie en krijgsmachtonderdelen die er zijn in de Verenigde Staten samen te voegen in een groot Militair netwerk.
De toekomst zal moeten uitwijzen of het project gaat slagen, maar feit is dat de oorlog van de toekomst niet alleen via de digitale snelweg uitgevochten zal worden.