1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Captcha, de beveiliging waar je een combinatie van letters en cijfers op een plaatje moet overtypen, zal verdwijnen. Dat komt omdat spammers erin geslaagd zijn deze vorm van beveiliging te omzeilen.

Als vervanging experimenteert Microsoft met willekeurige fotootjes in plaats van vervormde letters. Gebruikers moeten dan de foto omschrijven die ze zien. "Deze techniek controleert de menselijke interactie op het internet", aldus een onderzoeker van Microsoft. Ook zegt hij dat er behoefte is aan een nieuwe beveiligingstechniek aangezien Panda, fabrikant van beveiligingssoftware, ook klaagde over steeds meer spammers die de captcha beveiliging omzeilden.

Spammers omzeilen de beveiliging om zo valse e-mailacounts of forumacounts aan te maken. Daarmee verspreiden ze dan spam. Dit gebeurt automatisch met behulp van zogenaamde spambots. Met deze nieuwe beveiliging hoopt Microsoft deze spambots te slim af te zijn.

Voor deze nieuwe techniek is echter wel een enorme database met afbeeldingen nodig.
Een bètaversie, van de fotoherkenningstoepassing Asirra, is te zien via de site van Microsoft. Deze laat voornamelijk afbeeldingen van huisdieren zien die dan omschreven moeten worden.