Het is Google gelukt om de CAPTCHA-beveiliging tegen bots te kraken. Onderzoekers van de zoekgigant hebben een algoritme ontwikkeld waarmee Google’s eigen CAPTCHA-puzzels effectief opgelost kunnen worden.

CAPTCHA wordt gebruikt om te verifiëren of een aanvraag voor een website vanuit een mens of een computer afkomstig is. Er wordt gevraagd om een vervormde tekst over te typen, een robot zal daarop stuklopen. Google’s nieuwe algoritme kan de puzzels echter in 99,8 procent van de keren goed verwerken.

CAPTCHA-puzzels die het algoritme op kan lossen

Het algoritme was in eerste instantie bedoeld om moeilijk leesbare zaken die voor Street View gefotografeerd werden automatisch uit te kunnen lezen. Frappant genoeg komt de accuratesse in Street View net boven de 90 procent. De methode blijkt echter ook andere doelen te kunnen dienen.

Inmiddels heeft Google ook nieuwe methoden ontwikkeld om de beveiliging tegen geautomatiseerde computers verder op te schroeven. Zo wordt er minder geleund op de vervorming van tekst, er worden nu meer geavanceerde risico-analyses gedaan, zoals Google het omschrijft.