1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Er is een virus ontdekt dat het voorzien heeft op de ABN-Amro gebruikers. Het virus registreert welke handelingen de gebruiker maakt. Tot nu toe zijn er al enkele slachtoffers gevallen van het virus.

Het virus kan in principe voor meerdere banken een risico zijn, zegt Roel Schouwenberg werkend bij Kaspersky. Omdat het virus de handelingen registreert kan het ook voor bijvoorbeeld de Postbank ingezet worden.

ABN-Amro wil niet zeggen over hoeveel slachtoffers er bekend zijn. Tevens wil ze niet zeggen om welke bedragen het gaat. Het virus doet haar intrede via het internetprogramma van Windows, denken de specialisten.

Het virus volgt elke handeling die de gebruiker maakt, wanneer er een bank bezocht wordt slaat ze alarm, daarna volgt een gerichte aanval, aldus Roel Schouwenberg. De gebruiker krijgt een foutmelding wanneer de aanval bezig is. De aanval zorgt ervoor dat er een bedrag overgeboekt wordt naar een rekening van de daders.

ABN-Amro heeft bekend gemaakt dat het virus nu geen kans meer maakt. Er is een opschoonprogramma te downloaden voor gebruikers die geinfecteerd zijn. Het gaat om gebruikers die nog een oudere versie van Windows gebruiken. Tevens zijn alle slachtoffers schadeloos gesteld. Het is al de tweede keer dit jaar dat ABN-Amro slachtoffer is, in maart werd er een phisingmail verzonden naar gebruikers van deze bank.