2min

Tags in dit artikel

, ,

Ontslagen worden is natuurlijk nooit leuk. De meeste mensen zullen wellicht even lelijk doen tegen hun voormalige baas en vervolgens op zoek gaan naar een nieuwe baan. Een Amerikaanse IT-specialist was na zijn ontslag zo pissig dat hij netwerk van zijn oude baas volledig platlegde en een grote hoeveelheid aan data wiste.

De 37-jarige Jason Cornish was zo kwaad over zijn ontslag bij het farmaceutische bedrijf Shionogi dat hij vanuit een McDonald’s in Georgia verschillende servers en systemen platlegde. Daarnaast verwijderde de man een onbekende grote hoeveelheid aan data. Voor zijn wraakactie maakte hij gebruik van een geheime vSphere-managementconsole.

Cornish slaagde erin 15 VMware-hostsystemen uit te schakelen, die onder meer gebruikt werden voor het versturen van e-mailberichten, het volgen van orders en de financiële afhandeling. Het bedrijf zegt hierdoor enkele dagen niet in staat zijn geweest de dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Hierdoor zou het bedrijf een schadepost van 800.000 dollar hebben opgelopen.

Cornish nam vorig jaar juli ontslag, maar bleef nog enkele maanden als consultant werkzaam. Een paar maanden later werd hij alsnog ontslagen. Het bedrijf stelde geen nieuwe wachtwoorden in en blokkeerde geen accounts. Zodoende kon Cornish gewoon blijven inloggen op het netwerk van zijn voormalige werkgever.

Cornish maakte gebruik van de gratis WiFi-verbinding van de McDonald’s. Van daaruit schakelde hij de vSphere-managementconsole in, die hij eerder op het netwerk van zijn baas had geïnstalleerd. Hiermee wist hij maar liefst 88 bedrijfsservers van de VMware-hostsystemen een voor een uit te schakelen.

De oud-medewerker werd vorig jaar al aangeklaagd. Deze week moest de man zich tegenover de rechter verantwoorden voor zijn actie. In november volgt de uitspraak. Met een beetje pech kan de man tien jaar gevangenisstraf tegemoet zien.