Ransomware gebruikt in zeven op de tien cyberaanvallen. Sterke groei van aantal aanvallen op Unix systemen.

Ransomware is verantwoordelijk voor bijna zeven op de tien (69 procent) van alle op malware gebaseerde cyberaanvallen, concludeert een nieuw rapport van Positive Technologies. Het totale aantal aanvallen is gelijk gebeleven met het eerste kwartaal.

Het rapport gaat er van uit dat bedrijven tijdens de pandemie in staat waren om verdere groei af te remmen door “meer maatregelen te nemen om de netwerkperimeter en systemen voor toegang op afstand te beveiligen”.

Meer, anders, en ook Unix

Behalve de sterke groei van het aantal ransomware-aanvallen, valt ook op dat de gebruikte malware is veranderd. Men identificeerde twee nieuwe boosdoeners, B-JDUN en Tomiris. De eerste werd gebruikt bij aanvallen op energiebedrijven, terwijl de laatste wordt geleverd met functies voor het verkrijgen van persistentie. Deze kan versleutelde informatie over het werkstation naar een door een aanvaller gecontroleerde server sturen.

Ook de vergroting van het risicogebied valt op. “We zijn gewend geraakt aan het idee dat aanvallers die malware verspreiden een gevaar vormen voor Windows-systemen,” aldus de onderzoekers. “Nu zien we een sterkere trend van malware voor aanvallen op Unix-systemen, virtualisatietools en orchestrators. Steeds meer bedrijven, ook grotere bedrijven, gebruiken nu op Unix gebaseerde software en daarom richten aanvallers hun aandacht op deze systemen.”

De meeste organisaties verwachten al dat ze de komende twaalf maanden gehackt gaan worden. Waarschijnlijk zal dat een ransomware-aanval zijn.