Microsoft’s functie met betrekking tot AutoRun kan beter uitgeschakeld worden, zegt CTO van Eset, Randy Abrams. Deze functie brengt teveel risico’s met zich mee.

Om deze reden zou het beter zijn om een optie tot uitschakelen toe te voegen, deze is nu nog te lastig voor gebruikers. Ongeveer tien procent van alle USB apparaten is voorzien van malware, wat wil zeggen dat gebruiker een stuk minder risico loopt met de auto-start uit.

"Als er geen goede beveiliging is, heeft een fabrikant niet in de gaten wat tot een infectie kan leiden. Veel computers voor het testen van MP3-spelers e.d. zijn verbonden met het internet zonder virusscanner. Het is dus ironisch dat alleen de USB-apparaten waarvan de werking wordt gecontroleerd, besmet raken," aldus Eset.

Niet alleen Microsoft wordt aangesproken, ook Apple moet het boetekleed aantrekken. Wanneer de gebruiker het uitgeschakeld heeft vraagt iTunes doodleuk om het weer in te schakelen. "Apple vertelt je niet dat het inschakelen van AutoRun de beveiliging van je PC vermindert," zegt Eset.