In de ogen van Michael Chertoff, Minister van het Amerikaanse Ministerie voor Binnenlandse Veiligheid, zijn vingerafdrukken geen persoonlijke informatie. Dat zei hij na zijn bezoek aan Canada, waar hij het ‘Server in the Sky’-programma besprak.

Met dit programma willen de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Nieuw-Zeeland en Australië gigantische databases met vingerafdrukken met elkaar delen. Een aanwezige journalist vroeg Chertoff of dit geen erg verregaande maatregel was: tenslotte wordt persoonlijke informatie tussen heel wat landen gedeeld.

"Een vingerafdruk is nauwelijks persoonlijke data te noemen, omdat je het op glazen, zilverwerk en tal van andere artikelen over de hele wereld achterlaat. Ze zijn net als voetafdrukken. Ze zijn niet echt privé," zo luidde het antwoord. De Canadese Privacy Commissioner, Jennifer Stoddart, reageerde gebeten op de opmerking. "Vingerafdrukken zijn extreem persoonlijke informatie waarvan verwacht wordt dat de privacy goed is geregeld." Bruce Schneier, een beveiligingsexpert, stelt dat Chertoff ‘geheime’ gegevens met ‘persoonlijke’ gegevens verwart. "Veel persoonlijke informatie is niet echt geheim."