Het aantal hack-aanvallen met een politiek motief stijgt de laatste maanden sterk. Dat constateren de onderzoekers van Trend Labs, de onderzoeksdivisie van Trend Micro, Incorporated. Het doel van hackers is steeds vaker ideologisch en niet langer alleen van financiële aard.

In toenemende mate maken hackers hun politieke of ethische voorkeur duidelijk door digitale schade aan te richten aan hun ’tegenstanders’. Hierbij gebruiken de activisten verschillende methoden, waaronder website redirects, informatiediefstal, het onzichtbaar maken van sites en Denial-of-Service-aanvallen (DoS).

Momenteel staan vooral de situaties rond de Olympische Spelen, Tibet en China in de belangstelling. Chinese activisten zorgden er in april 2008 voor dat bezoekers van de officiële site van de Tibetaanse regering in ballingschap ongemerkt een kwaadaardig Javascript downloadden, die naar malwarebestanden leidde.

Al-Qaeda dreigde in 2007 op 11 november een webaanval uit te voeren op westerse antimoslimwebsites. De geplande aanval zou verspreid worden via de Electronic Jihad Version 2.0-software. Deze software is in staat om DoS-aanvallen uit te voeren. Daarnaast is de software configureerbaar en flexibel. Dit maakt het voor cyberterroristen eenvoudig om nog effectiever te werk te gaan.

"Het principe van hacken vanuit een ideologisch standpunt is geen compleet nieuwe ontwikkeling, maar bestaat al een aantal jaar. We signaleren de laatste maanden echter een sterke stijging in de frequentie ervan en toenemende creativiteit", zegt Rik Ferguson, Solutions Architect EMEA bij Trend Micro. "Deze digitale vorm van activisme wordt in het Engels ‘hacktivism’ genoemd."

Vandaag de dag is alleen een virusscanner op een pc niet meer voldoende als bescherming tegen kwaadwillenden. Er is een nieuw tijdperk aangebroken, waarin ook het surfen naar legitieme sites niet meer veilig is. Internetgebruikers kunnen zich het beste met een uitgebreid antivirusproduct inclusief URL-filter beschermen tegen online criminaliteit. Dit is in deze nieuwe fase van webgebaseerde cybercriminaliteit onontbeerlijk om schade aan data en diefstal van persoonlijke gegevens te voorkomen.