2min Devices

Mobiel bellen in vliegtuig steeds vaker mogelijk

Steeds meer vliegtuigen worden geschikt gemaakt om bellen tijdens de vlucht mogelijk te maken. De Europese Commissie verwacht het aantal vliegtuigen dat geschikt is te verdubbelen.

Mobiel bellen in vliegtuig steeds vaker mogelijkOp dit moment is het al mogelijk om in 27 vliegtuigen tijdens de vlucht te bellen en te sms’en. De Europese Commissie heeft vorig jaar namelijk besloten dat het gebruiken van je mobiele telefoon in een vliegtuig geen gevaar oplevert. Hiervoor moeten de vliegtuigmaatschappijen zich wel aan bepaalde regels houden.

Zo moet het vliegtuig aangepast worden om de instrumenten te beschermen tegen radiogolven. Ook moet het vliegtuig beschikken over een zogenaamde stilteruimte zodat medepassagiers geen last hebben van het bellen. Onder andere Ryanair, TAP en Midland zijn bezig met het geschikt maken van vliegtuigen voor mobiele telefonie.

Toch zijn er ook enkele vliegtuigmaatschappijen die nog niet staan de springen om mobiele telefonie in het vliegtuig. Zo denkt KLM dat het bellen de rust voor alle medepassagiers verstoort. "Je vraagt je af of je hier in mee moet gaan. Krijgen mensen wel voldoende rust wanneer passagiers aan boord gaan bellen?", aldus een woordvoerder van KLM.

"Vooral zakenreizigers en jongeren waren vragende partij om mobiele telefoons tijdens vluchten te kunnen gebruiken. Het is ook een interessant bedrijfsmodel voor Europese ondernemingen", aldus Viviane Reding, de EU-commissaris voor telecommunicatie.

De kosten voor het bellen zijn redelijk hoog maar dit verschilt per aanbieder. Zo kost bellen zo’n 1,60 per minuut en voor een smsbericht moet ongeveer 43 cent betaald worden. Dit komt omdat er gebruik wordt gemaakt van een satelliettelefoon. Alle signalen van mobiele telefoons worden namelijk centraal in het vliegtuig opgevangen en dan via een satelliettelefoon naar de aarde verzonden. Doordat er Europese afspraken zijn gemaakt maakt het voor de kosten niet uit boven welk land je op dat moment vliegt.

De verwachting is dat het aantal geschikte vliegtuigen in Europa volgend jaar verdubbeld is. Ook vliegtuigmaatschappijen buiten Europa zijn bezig met het invoeren van mobiele telefonie in vliegtuigen. Zo bieden Qantas, Emirates en Malaysian Airlines al mobiele telefonie aan of zijn het aan het testen.

Bron:Techzine Redactie