min

Tags in dit artikel

,

33 procent van alle IT-medewerkers misbruikt een beheerders-wachtwoord om vertrouwelijke informatie zoals het salaris van collega’s, persoonlijke e-mails of vergaderverslagen te bekijken, aldus een onderzoek.

Beveiligingsbedrijf Cyber-Ark ondervroeg 300 IT-professionals en kwam er achter dat één op de drie wel eens rondneust in dit soort informatie. 47 procent gaf toe dat ze wel eens informatie bekijken die niet relevant is voor hun functie.

"Het enige wat je nodig hebt is de juiste wachtwoorden of het hebben van genoeg rechten en je hebt toegang tot informatie over alles wat er gaande is binnen je bedrijf", aldus Mark Fullbrook, directeur van Cyber-Ark in Engeland.

"Voor de meesten zijn beheerders-wachtwoorden een ogenschijnlijk ongevaarlijk hulpmiddel voor de IT-afdeling om systemen te beheren. Het zijn in feite sleutels tot het koninkrijk", aldus Fullbrook.

Volgens Cyber-Ark worden de wachtwoorden van dit soort accounts minder vaak gewijzigd dan gebruikers-wachtwoorden. 30 procent wordt elk kwartaal veranderd, en negen procent zelfs nooit. Dit zou betekenen dat IT-medewerkers die het bedrijf verlaten hebben, nog steeds toegang hebben tot het systeem van een voormalig werkgever.