Beveiligingsmaatregelen van computernetwerken staan of vallen met de werknemers van bedrijven. Uit onderzoek van BIT blijkt dat die de veiligheid daarvan regelmatig ondermijnen. Werknemers gaan onverantwoord om met bedrijfsinformatie en stellen dat het wachtwoord dat ze hebben voor de werkcomputers en -laptops regelmatig delen.

BIT is gespecialiseerd in colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing en heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop werknemers omgaan met bedrijfssystemen en -informatie. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.000 Nederlanders met een kantoorbaan en de resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het rapport Internet eigenwijs 2017.

Beveiliging alom, maar hoe effectief?

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste werkcomputers en -laptops beveiligd zijn met een wachtwoord (92%). In de praktijk is het echter de vraag hoe effectief deze beveiliging is. 28 procent van de werknemers geeft namelijk aan dat het wachtwoord van deze computer bekend is bij minimaal één ander persoon in de privé-omgeving. 8 procent geeft zelfs aan dat dit bekend is bij twee of meer mensen. Met deze inloggegevens hebben deze derden in 40 procent van de gevallen ook toegang tot bedrijfssystemen en -informatie.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat maar liefst driekwart van de respondenten het erger vindt dat zijn of haar externe harde schijf met privéfoto’s, bestanden en documenten wordt gestolen dan dat de werkcomputer met bedrijfsgevoelige informatie wordt gestolen. Nederlanders controleren ook eerder of alle ramen en deuren goed gesloten zijn wanneer zij weggaan van huis (71%) dan dat zij controleren of de toegang tot de werklaptop/pc vergrendeld is wanneer zij de werkplek verlaten (29%).

Faciliteer gebruik door derden

De voornaamste reden waarom de wachtwoorden gedeeld worden, lijkt te liggen in het thuisgebruik van werkapparatuur. Zo wordt de bedrijfslaptop relatief vaak mee naar huis genomen en daar soms ook door gezinsleden gebruikt. Om die reden raadt Wido Potters, manager support & sales bij BIT, bedrijven aan om erover na te denken het gebruik van bedrijfslaptops en -computers door derden te faciliteren.

“Het gebeurt aan de lopende band dat bedrijfslaptops mee naar huis gaan en vervolgens ook door familieleden en vrienden gebruikt worden. De risico’s die hiermee gepaard gaan, zijn enorm. Bedrijfsinformatie kan ineens op straat komen te liggen. Neem daarom maatregelen die het risico beperken,” aldus Potters.

Hij raadt dan ook aan om bijvoorbeeld gastaccounts in te stellen op bedrijfslaptops. Als werknemers dan hun laptop door derden willen laten gebruiken, zijn de gegevens in elk geval wel veilig en hoeven wachtwoorden niet gedeeld te worden. “Uiteindelijk [gaat het] niet alleen om die hoge, mogelijk desastreuze, boete die u riskeert, maar ook om de veiligheid en privacy van uw werknemers, klanten en andere relaties.”

Meer weten over de onderzoeksresultaten? Download het rapport ‘Internet eigenwijs 2017’ hier.