1 min

Tags in dit artikel

, ,

Het landelijke netwerk van Vodafone Portugal is geraakt door een cyberaanval. “Terrorisme”, beschrijft Mário Vaz, CEO van Vodafone Portugal.

De aanval werd op maandagavond ontdekt. De 4G/5G-, televisie-, telefonie- en SMS-diensen van ruim zeven miljoen mensen zijn geraakt. De 3G-diensten van Vodafone Portugal zijn inmiddels hersteld. De rest blijft beschadigd.

Meerdere banken werden indirect getroffen omdat hun pinautomaten op het 4G-netwerk van Vodafone Portugal draaien. “Een gerichte netwerkaanval”, beweert CEO Mário Vaz. “Het doel is overduidelijk om ons netwerk plat te leggen.”

Portugal ligt plat

Publico (Portugese krant) stelt dat een van de grootste landelijke banken aan de bel trok. Werkzaamheden lagen plat door een pinautomaatprobleem. Pas daarna erkende Vodafone Portugal het incident.

Vodafone Portugal zegt momenteel te werken aan het herstel van processen die “ongedaan” zijn gemaakt. De organisatie hoopt getroffen netwerkdiensten voor het einde van vandaag te herstellen. De organisatie durft niet te zeggen of dat gaat lukken. “Er zijn veel onzekerheden”, deelt een woordvoerder.