2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een man uit Brooklyn is op dinsdag veroordeeld tot dertig maanden cel voor het sturen van spamberichten naar meer dan 1,2 miljoen AOL-klanten. Hij wist de spamfilter te omzeilen.

Adam Vitale, 27 jaar oud, is veroordeeld in een federale rechtbank nadat hij meer dan een jaar geleden schuld bekende antispamwetten te hebben gebroken. Ook moet hij 180.000 dollar betalen aan America Online.

Vitale liep tegen de lamp door een deal met een overheidsinformant te maken. Deze deal hield in dat Vitale spam zou verzenden voor pc-beveiligingssoftware. Hij zou de helft van de opbrengst ontvangen.

"Spammen is serieus crimineel gedrag; dit is geen tiener die verwikkeld is in kinderspel," vertelt de Amerikaanse districtsrechter Denny Chin tegen Vitale toen ze hem veroordeelde. Vitale bood eerder zijn excuses aan en zei dat hij zijn lesje wel geleerd had.

De aanklagers vertelden dat Vitale 22 eerdere veroordelingen had en dat hij ook had meegewerkt aan een prostitutiekring op de website www.craigslist.com, waarvoor hij nooit is aangeklaagd.

Vitale en een andere man genaamd Todd Moeller versloegen de spamfilter van America Online door het gebruik van verschillende computerservers die de e-mails terugstuurden en de e-mailheaders veranderden zodat de spam nooit teruggeleid konden worden naar hen. Todd Moeller uit New Jersey is reeds veroordeeld tot een gevangenisstraf van 27 maanden.

Volgens de rechtbank verstuurden de twee in minder dan een week in augustus 2005 naar meer dan 1,2 miljoen abonnees van AOL spam. America Online is een divisie van Time Warner.