2min

Cybercriminaliteit dient net zoveel aandacht te krijgen als gewone criminaliteit, en moet het harder aangepakt worden, zo laat het kabinet in de begroting die op Prinsjesdag gepresenteerd werd weten.

De bestrijding van cybercriminaliteit staat hoog op de agenda. Er wordt op dit moment dan ook door de overheid gewerkt aan nieuwe programma’s waarmee computercriminaliteit beter kan worden aangepakt. De politie en het Openbaar Ministerie vinden dat cybercrime net zo veel aandacht verdient als andere vormen van misdaad.

Een andere verandering die het kabinet door wil voeren is dat de communicatie tussen verschillende politieregio’s en die in het bedrijfsleven beter moet. Staatssecretaris Ank Bijleveld liet weten dat hier inmiddels een convenant voor is gesloten.

Verder werkt het kabinet aan een wet die het versturen van ongevraagde e-mail naar bedrijven in zijn geheel verbiedt. Dit werd aangekondigd door de minister van Economische Zaken Van der Hoeven in haar begroting. Het spammen van burgers was reeds strafbaar.

Belangrijk onderdeel van het beleid is preventie en bestrijding van cybercrime. Het kabinet wil dan ook met andere partijen samen gaan werken om kwetsbare netwerken beter te beschermen. Zo wil het de Maeslantkering, het begin van de Deltawerken bij de Hoek van Holland, Schiphol en andere belangrijke knooppunten beter beschermen tegen cybercrime.

Als laatste wordt er meer aandacht besteed aan het illegaal gokken op het internet, komen er drie proeftuinen, namelijk: blokkeren van kinderporno, phishing en heling en fraude op het internet, komen er meer middelen om cybercrime mee te bestrijden en gaat het kabinet zorgen voor meer en betere voorlichting.