2min

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie pleit voor nieuwe regelgeving om cybercriminaliteit te bestrijden. Maar om nieuwe regels te implementeren is Nederland afhankelijk van Europese ontwikkelingen op dit gebied. Tot het zover is, volstaan de huidige regels.

Dat zei minister Opstelten gisteren in een debat met de Tweede Kamer over het onderwerp cybercriminaliteit. Volgens de bewindspersoon komen er pas op z’n vroegst in 2015 nieuwe Europese regels. Tot die tijd volstaan volgens de bewindspersoon de huidige regels.

Opstelten maakte tijdens het debat duidelijk dat hij pal achter de veiligheidsdiensten staat. De suggestie dat de politie niet uit de voeten kan met de huidige regels en deze overtreedt om cybercriminelen op te pakken, doet hij van de hand. Tevens zegt de bewindspersoon dat hij en zijn ambtenaren overleg voeren met hackers over het verantwoord melden van datalekken. Dat is opvallend, omdat een meerderheid van de Tweede Kamer afgelopen jaar kenbaar maakte dat zij niets ziet in de invoer van klokkenluidersbescherming voor hackers. Het Europees Parlement ziet liever dat ethische hackers niet bestraft worden.

Sinds de DigiNotar-kwestie en de digitale inbraak bij KPN is het ministerie van Veiligheid en Justitie op haar hoede. Dergelijke inbraken vormen een gevaar voor burgers, het bedrijfsleven en de overheid en brengen hoge kosten met zich mee. Onderzoekbureau TNO berekende gisteren dat cybercriminaliteit de Nederlandse samenleving jaarlijks ten minste tien miljard euro kost. Vorig jaar berekende beveiligingsbedrijf Symantec dat cybercriminaliteit wereldwijd voor ongeveer 114 miljard dollar aan schade heeft verricht en meer dan 431 miljoen mensen het slachtoffer waren van cybercriminelen. Het Belgische weekblad Knack berekende dat cybercriminaliteit wereldwijd 280 miljard euro opleverde.

Om Nederland weerbaarder te maken tegen aanvallen van hackers, cybercriminelen en andere kwaadwillenden opende minister Opstelten medio januari het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Tevens tekende Nederland in februari een samenwerkingsovereenkomst met de Verenigde Staten om cybercriminaliteit gezamenlijk aan te pakken.