F-Secure heeft ontdekt dat de ‘Downadup’-worm terug is in allerlei vormen. Deze netwerk-worm, die dus workstations en servers kan infecteren, is vooral schadelijk voor zakelijke netwerken.

F-Secure heeft in dit geval besloten om samen te gaan werken met andere partijen. Door de samenwerking hoopt de beveiligingspecialist verdere verspreiding tegen te gaan. Downadup, ook wel bekend als Conficker, is een grote familie van netwerkwormen. De worm is lastig te verwijderen, zeker wanneer er een infectie is op een zakelijk netwerk.

De worm nestelt zich binnen via lekken in Windows Server Service. Wanneer de worm binnen is, is hij vrij hardnekkig en kan het netwerk het leven flink zuur maken. Zo sluit de worm wel eens gebruikers van het netwerk uit, dit komt doordat de worm zelf naar wachtwoorden van het account gokt. Wanneer er te vaak een foutief wachtwoord is ingevoerd kan de worm zichzelf nestelen.

Wanneer de worm binnen is gaat de worm aan de slag om meerdere domeinen met malware te besmetten. Verwijderen kan met behulp van een verwijder-tool op de website van F-Secure.