2min

Tags in dit artikel

, ,

Uit de laatste inventarisatieronde van ESET blijkt dat de gebruiker nog altijd het grootste probleem is, wanneer de computer besmet wordt met malware. Wanneer het systeem volledig gepatcht zou zijn, zou malware veel minder kans krijgen, claimt ESET.

Elke maand maakt ESET een inventarisatie wat betreft de toptien virussen. Hieruit blijkt dat de eerste plek is weggelegd voor INF/Autorun, een virus dat de autorun van Windows misbruikt. Deze malware kan zo buitenspel gezet worden wanneer men haar systeem patcht, claimt ESET.

Nienke Ryan, product- en strategiemanager van SpicyLemon, distributeur van onder andere de ESET-beveiligingsproducten: "Het gebruik van antimalware biedt de nodige bescherming, maar is niet waterdicht. Het persoonlijk gedrag van de gebruiker is nog altijd doorslaggevend. Helaas zijn veel mensen laks met het patchen van toepassingen. Door de laatste verbeteringen aan software en besturingssystemen zorgvuldig door te voeren, verklein je het risico aanzienlijk. Bovendien moeten standaardinstellingen zoals de Autorun-functie worden uitgeschakeld. De gemakkelijke functie is helaas ook voor kwaadwillenden erg eenvoudig te gebruiken."

De afgelopen maand hebben diverse securityspecialisten de conclusie getroffen dat Conficker een zeer hardnekkig en terugkomend virus was in januari. Dit virus haalde enkele keren de publiciteit en wist wel een hoop besmettingen te veroorzaken. Er zijn voor dit virus al enkele removal-tools beschikbaar.

De volledige toptien ziet er als volgt uit:

  1. INF/Autorun – 9,71%
  2. Win32/PSW.OnLineGames – 6,71%
  3. Win32/Conficker – 6,32%
  4. Win32/Agent – 3,64%
  5. WMA/TrojanDownloader.getcodec – 2,99%
  6. Win32/Toolbar.MyWebSearch – 2,10%
  7. Win32/Adware.Virtumonde – 1,77%
  8. Win32/Pacex.Gen – 1,62%
  9. Win32/Qhost – 1,09%
  10. Win32/PatchedBU – 0,68%