Cybercriminelen vallen het Balkanland aan met ransomwarevariant Cuba. Montenegro schakelt de hulp van NAVO-partners in.

Volgens een rapport van Bloomberg ontvangt Montenegro steun van bondgenoten bij het afweren van cyberaanvallen op landelijke informatiesystemen en elektronische diensten. De aanvallen vinden plaats tijdens politieke onrust. De regering van Montenegro viel op 19 augustus. De Amerikaanse ambassade in Montenegro waarschuwde op 26 augustus voor een “aanhoudende en voortdurende” cyberaanval op het land.

Marash Dukaj, minister van Openbaar Bestuur, vertelde in een Facebookvideo dat cybercriminelen landelijke websites en databases aanvallen met ransomwarevariant ‘Cuba’ en virus ‘Zero Date’. Dukaj voegde toe dat de meeste overheidswebsites uit voorzorg zijn uitgeschakeld. In 2017 trad Montenegro toe tot de de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie). De overheid verbrak nauwe banden met Rusland.

“Montenegro is niet alleen”

Een van de bondgenoten is de Verenigde Staten. Montenegro verwacht dat het FBI Cyber Action Team helpt bij de verdediging. “Een bewijs van de uitstekende samenwerking tussen de Verenigde Staten en Montenegro”, beschreef minister Filip Adzic van Binnenlandse Zaken op Facebook na een ontmoeting met FBI-functionarissen.

“Montenegro staat niet alleen in deze situatie — onze NAVO-partners staan achter ons”, voegde Dukaj toe. Volgens de minister is de overheid gefocust op het tegengaan van de aanvallen. Dusan Polovic, het cybersecurityhoofd van Montenegro, beweerde tegenover nieuwszenders dat er geen persoonsgegevens van burgers zijn verloren.

Volgens het veiligheidsagentschap van de Balkan (ANB) zit Rusland achter de aanval. Vandaar schakelde de regering de Verenigde Staten en andere NAVO-partners in.

Ook de Europese Unie (EU) heeft steun toegezegd aan Montenegro, dat al jaren lid wil worden van EU. “De EU wil dat Montenegro wordt beschermd tegen cyberdreigingen”, verklaarde EU-ambassadeur Oana Kristina Popa in een tweet. Als onderdeel van een internationaal samenwerkingsverband stuurt de EU deskundigen naar Montenegro om de verdediging te ondersteunen.

Tip: Data privacy: van noodzakelijke security-stap tot competitief voordeel