1 min

Tags in dit artikel

,

Inmiddels heeft het Conficker-virus ongeveer twaalf miljoen verschillende computers geïnfecteerd. Deze computers presteren nu allemaal nog prima, maar nadat de Conficker-broncode onder de loep is genomen lijkt het erop dat dit op één april verandert.

Onderzoekers hopen dat het om een grap gaat, maar ze vrezen het ergste. Het Conficker-virus zorgt ervoor dat er op één april iets gaat gebeuren met de computer, dan gaat het virus namelijk verbinding zoeken met een andere computer, die het virus vervolgens instructies geeft. Welke instructies is niet duidelijk.

Het kan catastrofale gevolgen hebben. Zo kan het Conficker-virus je privégegevens achterhalen en stelen, maar is het virus inmiddels ook genoeg gedistribueerd om het internet plat te leggen, zo claimen onderzoekers van het Amerikaanse onderzoeksinstituut SRI International. Het is mogelijk dat Conficker gebruikt gaat worden om landen te ontregelen. Het is ook mogelijk dat het allemaal een grote grap is, maar onderzoekers geloven dit niet.

Er zijn inmiddels al een aantal removal-tools vrijgegeven om het Conficker-virus te verwijderen. Verder heeft Microsoft 250.000 dollar beloofd aan diegene die de Conficker-maker weet op te sporen. Het virus wordt vrij serieus genomen, beveiligingsbedrijven hebben hun handen vol aan het virus.