1 min

De Bibliotheek Rotterdam is geraakt door een cyberaanval. Alle tweeëntwintig vestigingen liggen plat. “Het is nog onduidelijk of er gegevens gestolen zijn”, verklaarde een woordvoerder. “Dit wordt nu onderzocht.”

De organisatie maakte het nieuws aan het begin van de middag bekend. De Bibliotheek Rotterdam heeft tweeëntwintig vestigingen, waaronder de Centrale Bibliotheek. Alle vestigingen worstelen met een computerstoring als gevolg van een cyberaanval.

Cyberaanval op Bibliotheek Rotterdam

De meeste locaties zijn open, maar bezoekers hebben geen toegang tot bibliotheekcomputers, kopieerapparaten en wifinetwerken. “We kunnen klanten op dit moment niet via onze systemen of de mail benaderen”, vertelde een woordvoerder.

Voor vragen verwijst de organisatie naar een telefoonnummer, waardoor het aannemelijk is dat het centrale mailsysteem platligt. De Bibliotheek Rotterdam benadrukt dat het nog niet duidelijk is welke systemen zijn getroffen. Daarnaast bevestigt de organisatie niet of er sprake is van gegevensdiefstal.

Het incident wordt onderzocht. “Op dit moment heerst vooral ongeloof”, vertelde woordvoerder Nicole de Jong tegen het Algemeen Dagblad. “De bibliotheek is dé plek voor de Rotterdammer. Dan is het toch laf om een organisatie als de onze hiervoor uit te kiezen.’’

Malwarevariant onduidelijk

De technische details van de aanval werden niet gedeeld. Stilte is gebruikelijk in de eerste uren na een incident. De storing wijst niet per definitie op ransomware, want ook cybervandalisme komt voor. IT-leveranciers van bibliotheken werden eerder dit jaar slachtoffer in de Verenigde Staten en Duitsland, maar ransomware-aanvallen op bibliotheken zijn zeldzaam.

Beeld: Door Richard Broekhuijzen – Eigen werk, CC BY-SA 4.0