1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het Finse F-Secure heeft het gebruik van Adobe Reader, een programma waarmee PDF-bestanden gelezen kunnen worden, afgeraden.

Vanwege alle beveiligingsproblemen waar Adobe Reader mee kampt, is het volgens de virusbestrijder beter om een alternatief te gebruiken. Het aantal aanvallen met PDF-bestanden is namelijk sterk toegenomen. Waren er in het eerste kwartaal vorig jaar nog 128 besmette PDF-bestanden in omloop en was Office Word het programma dat de meeste aanvallen kreeg te voorduren, zijn dat nu 2300 aanvallen.

Bovendien zijn bij bijna de helft van alle aanvallen op politici, managers en andere belangrijke individuen zes lekken in Adobe Reader gebruikt. Ook zijn er maar weinig gebruikers up-to-date, vooral omdat ze niet weten dat updates beveiligingslekken verhelpen en daarom updatemeldingen stelselmatig wegklikken.

Overigens wilde F-Secure niet duidelijk maken welk Adobe Reader-alternatief dan wel aanbevolen is. Het bedrijf wijst echter wel op de website pdfreaders.org waar meerdere alternatieven genoemd worden. In februari raadde F-Secure Adobe Reader ook al af en noemde het het programma ‘de nieuwe Internet Explorer’.