Twee Britten zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat zij hun wachtwoord niet af wilden geven aan de autoriteiten.

De Britse overheid kan sinds oktober 2007 mensen opsluiten die hun wachtwoorden of encryptiesleutels niet af willen geven.

Tussen 1 april 2008 en 31 maart 2009 zijn door deze wet tegen 26 mensen een klacht ingediend. Zeventien klachten kwamen uiteindelijk voor de rechter waardoor vijftien personen het verzoek kregen hun wachtwoord af te staan. Hiervan weigerden elf personen waarna zeven mensen werden aangeklaagd en twee achter tralies belandden.

De Chief Surveillance Commissioner meldt in een rapport dat het hier ging om ernstige gevallen, zoals terreur, kinderporno en binnenlands extremisme.

Een persoon is vrijgesproken omdat de politie zich voor het verzoek op verkeerde informatie baseerde van de nationale, juridische politiedatabase. Voor een verzoek is altijd de betrokkenheid van het National Technical Assistance Centre vereist, maar ook dat was in dit geval niet gebeurd.

De twee veroordeelden staan nu een gevangenisstraf van twee tot vijf jaar te wachten plus boetes.