2min

Twee op de drie Britten heeft zijn mobiele telefoon niet beveiligd met een wachtwoord of pincode. Ook de laptop blijkt vaak niet beveiligd te zijn met een wachtwoord.

Dat is gebleken uit een enquête van TNS Omnibus, dat is uitgevoerd in opdracht van beveiligingsbedrijf Sophos. In totaal kregen 1075 respondenten vragen voorgelegd over allerlei beveiligingsaspecten van hun mobiele telefoon en laptop.

Volgens de enquête heeft 67 procent van de Britten zijn mobiele telefoon niet beveiligd met een wachtwoord of pincode. Als het om de beveiliging van de laptop gaat, blijkt dat de Britten iets voorzichtiger zijn. Iets meer dan de helft (57 procent) zegt zijn laptop beveiligd te hebben met een wachtwoord. Daar staat tegenover dat 18 procent aangeeft hetzelfde wachtwoord voor zowel zijn mobiele telefoon als zijn laptop te gebruiken. Verre van goed van een degelijke beveiliging dus.

Zes op de tien respondenten beschouwt het ontbreken van een beveiligingscode niet als grootste veiligheidsrisico voor zijn telefoon of laptop. Diefstal of het kwijtraken van mobiele apparaten is volgens hen een groter veiligheidsrisico.

Het zijn niet alleen individuele mensen die door deze laksheid de dupe zijn. Ook bedrijven ondervinden grote hinder van deze nonchalance, omdat de meeste werknemers hun privételefoon of laptop vaak ook voor zakelijk doeleinden gebruiken. Werknemers vormen hierdoor veelal de zwakke schakel voor bedrijven.

"Steeds meer mensen gebruiken hun eigen mobiele telefoon, laptop of tablet als zij op afstand werken. Het is een probaat middel om de arbeidsproductiviteit en innovatie te vergroten, maar het is van essentieel belang om beveiligingsissues bespreekbaar te maken voor het gebruik van mobiele apparaten, liever nu dan als het eenmaal te laat is", zegt James Lyne, hoofd technology strategy bij Sophos.

Onlangs bleek uit een onderzoek van app-ontwikkelaar Daniel Amitay dat veel mobiele telefoons kinderlijk eenvoudig te kraken zijn. Dat komt omdat de meeste toestellen zijn beveiligd zijn met pincodes die zeer veel gebruikers hanteren voor hun toestel. De meest gebruikte toegangscodes zijn "1234", "0000" en "2580".

De New York Times berichtte vorig jaar over de meest voorkomende wachtwoorden op internet. "123456", "iloveyou" en "password" staan alle drie in de top 10 populairste wachtwoorden.