1 min

Tags in dit artikel

,

Veertien Nederlandse internetserviceproviders hebben besloten te gaan samenwerken om botnets te bestrijden.

De samenwerking die vrijdag bekend werd gemaakt, is vastgelegd in een convenant, waarin staat dat de kennis en informatie tussen de verschillende organisaties gedeeld wordt om deze vorm van internetcriminaliteit te bestrijden. Met de overeenkomst hopen de providers dat ze sneller maatregelen kunnen nemen tegen botnets.

Botnets zijn netwerken van computers die gekaapt zijn door een Trojaans paard of andere malwaresoort en die worden ingezet voor het verzenden van spam, voor het aanvallen van andere pc’s of netwerken of voor het opslaan of doorsturen van illegaal verkregen materiaal zoals creditcardgegevens. Dit soort netwerken zijn verantwoordelijk voor negentig procent van alle verzonden spamberichten, zo ontdekten onderzoekers.

Providers kunnen botnets op het spoor komen doordat vaak bekende adressen opeens worden gebruikt om spam te versturen. Als deze pc dan afgesloten wordt, kan voorkomen worden dat er nog meer spam verzonden wordt, en, zodra de desinfectie voltooid is, wordt de internetverbinding weer hersteld door de provider.

Echter, omdat botnets altijd vele pc’s op vele verschillende netwerken aanvallen, is het nodig dat de internetproviders zich verenigen, zo laat een woordvoerder van XS4ALL, een van de deelnemers, in een toelichting weten.

Andere deelnemers zijn Alice, Concepts, ICT, Het Net, InterNLNet, KPN, Luna NL, Online, Solcon, Tele2, Telfort, UPC, Xenosite en Ziggo. Volgens de woordvoerder dekken zij het grootste gedeelte van de Nederlandse markt.