1 min

Volgens Google boekt het uit de lucht halen van botnets weinig resultaten. Google gebruikt hiervoor cijfers van 18 miljoen zakelijke Google-gebruikers waarvan hun e-mail door Postini gefilterd wordt.

Het uit de lucht halen van botnets toont slechts een effect op korte termijn, binnen enkele dagen of maanden is de hoeveelheid spam weer hersteld. Vorig jaar verdween internetprovider 3FN, wat slechts één maand effect had op spammers. De daling van de hoeveelheid spam, als gevolg van het uit de lucht halen van de Letse ISP Real Host, was zelfs al na twee dagen hersteld. Hieruit wordt opgemaakt dat het aanpakken van criminele internetproviders en botnets steeds minder effect heeft op het aantal spamberichten.

Ook in de afgelopen maanden werden er verschillende botnets uit de lucht gehaald. Desondanks was er geen meetbaar effect op het aantal spamberichten. "Dit suggereert dat er geen tekort aan botnets voor spammers is om te gebruiken. Als één botnet offline gaat, kopen, huren of gebruiken spammers gewoon een ander botnet", aldus Gopal Shah, werkzaam bij het Google Postini Services team.

Shah verwacht dat er dit jaar meer botnets offline worden gehaald, de vraag blijft alleen of, op lange termijn, het aantal spamberichten zal verminderen.