2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een pro-Russische hackersgroep zou verantwoordelijk zijn voor het lam leggen van de websites van het NSHQ.

De websites van de NAVO waren zondag het doelwit van een cyberaanval, meldde het Duitse persbureau dpa. Hierbij verwees het naar de woordvoerder van de alliantie, Oana Lungescu. Volgens bericht van het persbureau heeft de hacker meerdere websites tegelijk aangevallen. Lungescu merkte op dat de cyberdeskundigen van het bondgenootschap het incident actief onderzoeken.

Het persbureau zegt dat sommige informatie op sociale media suggereerde dat “pro-Russische activisten” achter de aanval op de website van het NAVO Special Operations Headquarters(NSHQ) zouden zitten, die tijdelijk niet beschikbaar was. Met name “de Russische hackersgroep KillNet” kreeg de schuld, aldus dpa.

Het NAVO Special Operations Headquarters werd opgericht na de NAVO-top in Riga in 2006 en “geeft strategisch advies, maakt ontwikkeling mogelijk en synchroniseert activiteiten om bedreigingen af te schrikken en het NAVO-bondgenootschap te verdedigen”, aldus de website.

Aanwijzingen gevonden op social media

AZGeopolitics, een alternatieve nieuwssite, gebruikte hun Twitter-account om enkele inzichten in de vermeende KillNet NAVO-operatie te posten. “”Mijn aanval op de Ramstein basis, jullie komen ook aan de beurt”-KILLNET” was een citaat dat zij zouden hebben onderschept van de KillNet bende. Dit, volgens AZ, was het KillNet team dat “het begin van aanvallen op alle NAVO-afdelingen” aankondigde.

KillNet is een groep “hacktivisten” die volgens Google is met het Russische leger. Zij werden actief bij het begin van de Russische invasie in Oekraïne en werden onlangs beschuldigd van een hackingaanval op het Europees Parlement als reactie op het feit dat Rusland door dat orgaan werd aangemerkt als “staatssponsor van terrorisme”. Toen werd de website van het Europees Parlement enkele uren offline gehaald door een DDoS-aanval (Distributed Denial-of-Service) die werd toegeschreven aan KillNet.

Doelwitten van de groep waren onder meer politiediensten, luchthavens en regeringen in Litouwen, Duitsland, Italië, Roemenië, Noorwegen en de Verenigde Staten. Zoals de tweet van AZGeopolitics suggereert, zou de KillNet-groep nu ook NAVO-websites aanvallen. Afgezien van de Tweet is er echter geen ander bewijs geleverd dat deze bewering ondersteunt, aldus dpa.