2min Security

Politie moet kritieke C2000-problemen voor juni 2024 oplossen

Politie moet kritieke C2000-problemen voor juni 2024 oplossen

Het communicatiesysteem van de politie en andere hulpdiensten kampt al enige tijd met problemen zoals overbelasting en andere storingen. Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie is het hoog tijd om deze gevaren de wereld uit te helpen. De politie krijgt tot juni 2024 om alle problemen opgelost te hebben.

Het C2000-systeem heeft al lange tijd problemen, waardoor het tijdens sommige grote incidenten niet naar behoren heeft gefunctioneerd. Zo konden agenten niet meer communiceren op hun portofoons tijdens de strandrellen bij Hoek van Holland in 2009.

Overtreding

De Arbeidsinspectie concludeert dat de veiligheid van politieagenten in het geding is door het risico om plotseling zonder verbinding te zitten met de meldkamer of elkaar. In een brief van dinsdag die nu.nl heeft gezien meldt de inspectiedienst eveneens dat agenten beter geïnformeerd moeten worden hoe ze met C2000 moeten omgaan. Door deze problemen zou de politie de Arbeidsomstandighedenwet overtreden, die eist dat werkgevers de “gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers” naleven.

Naast de genoemde problemen rondom C2000 valt er meer kritiek te leveren. Zo vonden Nederlandse onderzoekers een aantal kritieke kwetsbaarheden in de TETRA-technologie waarop C2000 gebouwd is. De kwetsbaarheden kunnen desastreuze gevolgen hebben, waaronder het vervalsen van berichten tussen politieëenheden en het lezen van versleutelde boodschappen.

Tip: Nederlandse onderzoekers ontrafelen kwetsbaarheden TETRA-systeem