Nadat we eerder vandaag berichtte dat Duitsland de inwoners adviseerde Internet Explorer voorlopig links te laten liggen, heeft Frankrijk dat ook aan de bewoners laten weten. Dit wordt geadviseerd omdat Internet Explorer een lek bevat, van waaruit aanvallen worden gepleegd op onder andere de systemen van Google.

De landen adviseren de inwoners alternatieven te gebruiken om te internetten, totdat het lek is gepatcht door Microsoft. Certa, een overheidsinstelling die cyberbedreigingen monitort, meldt dat de waarschuwing niet alleen geldt voor Internet Explorer 6, maar ook voor de andere versies. Echter is het grootste risico wel voor Internet Explorer 6, ook is het lek gevaarlijker voor Windows XP dan voor Windows Vista en Windows 7.

Microsoft heeft totdat er een patch beschikbaar is al wel een noodoplossing gegeven, welke ervoor moet zorgen dat het gevaar verminderd wordt. Wie Internet Explorer 6 of 7 heeft, wordt aangeraden om Data Execution Prevention (DEP) aan te zetten, wat door middel van deze tool van Microsoft mogelijk is. Degene die Internet Explorer 8 hebben hoeven dit niet te doen, aangezien DEP daar al standaard is ingeschakeld.

Verder kun je nog in Internet Explorer via Extra, Internetopties, Beveiliging het beveiligingsniveau op hoog zetten. Bij Windows 7 en Windows Vista komt daarbij ook nog dat je in hetzelfde venster ‘Beveiligde modus’ kan inschakelen.

Microsoft is ook nog druk bezig met de patch, maar voor de tijd dat die er is kun je de noodoplossing hierboven gebruiken. Hiermee ben je natuurlijk niet meteen van het probleem af, maar het is wel een heel stuk veiliger.