2min

Tags in dit artikel

,

De Nederlandse metazoekmachine Ixquick maakt het mogelijk om volledig anoniem te surfen door het gebruik van een "proxy frame". Hierdoor worden Cookies geweigerd en ip-adressen afgeschermd.

Al eerder maakte Ixquick het mogelijk om anoniem te zoeken door zoekresultaten van onder meer Google en Bing. In tegenstelling tot ander zoekmachines slaat Ixquick geen ip-adressen op, waardoor Ixquick ook wordt geprezen door privacywaakhond Electronic Frontier Foundation.


Ixquick gaat nu een stap verder door gebruikers via een "proxy frame" volledig anoniem te laten surfen. De proxy-optie gaat over twee dagen online. Ixquick haalt de website voor de gebruiker op en toont ze in hun eigen frame. Door deze manier kan er gesurft worden zonder sporen achter te laten.

Ixquick heeft wel aangegeven dat het de proxy websites trager laad dan normaal. Daarnaast kun je geen formulieren invullen en zal JavaScript uitgeschakeld zijn om veiligheidsredenen. Door het uitschakelen van JavaScript zullen enkele animaties niet meer werken.

Alternatieven

Een andere manier van anoniem surfen werd onlangs een stuk minder anoniem. Zo kwamen de beheerders van The Onion Routing (TOR), er achter dat er begin januari in was gebroken op drie van hun servers. Gebruikers worden hierdoor steeds gevraagd om te upgraden naar een nieuwere versie met nieuwe sleutels.

Naast TOR kwam het Nederlandse bedrijf Westland IT ook enkele weken terug met een alternatief genaamd Anoniem Internet. Anoniem Internet versleutelt dataverkeer en routeert het via verschillen de landen, waardoor je op deze manier de bewaarplicht van telecomgegevens kunt omzeilen.