1 min

In samenwerking met Toshiba heeft Single Quantum de technologie geschikt gemaakt voor glasvezelverbindingen van meer dan 300 kilometer.

Bij Quantum Key Distribution (QKD) worden sleutels gegenereerd die bestand zijn tegen decryptie door high-performance- en quantumcomputers. De QKD-technologie van Toshiba wordt geleverd via glasvezelnetwerken en kon tot nu toe maximaal 150 km afstand bereiken. Onderzoekers proberen de afstand te vergroten, maar dat blijkt lastig aangezien de quantumsignalen verzwakken tijdens het overdrachtsproces over glasvezel.

Tip: Eurofiber duidt AIVD-kritiek op Quantum Key Distribution

Prestaties

Om deze uitdaging aan te gaan, probeerden de twee partijen Single Quantum’s superconducting nanowire single photon detectors (SNSPD’s) te laten samenwerken met Toshiba’s QKD-systemen. De SNSPD’s van Single Quantum kunnen enkele fotonen zeer accuraat en efficiënt detecteren, waardoor de overdrachtsafstand van QKD significant kan worden uitgebreid.

De prestaties van Single Quantum en Toshiba blijven langer behouden, zoals blijkt uit een grafiek over de prestaties die de twee bedrijven hebben gepresenteerd. Onderstaande afbeelding laat de transmissieprestaties zien.

Grafiek die de afname van de gemeten veilige bitsnelheid (bps) toont naarmate het kwantumkanaalverlies (db) toeneemt, met een genoteerd prestatiepunt over een verbinding van 300 km.

Naast het valideren van de mogelijkheid om de afstand van glasvezel-QKD te vergroten, leveren Single Quantum en Toshiba een oplossing voor langere afstand QKD-transmissie via een enkele glasvezellink, door de SNSPD’s te integreren met de QKD-technologie in een compacte rackachtige oplossing.

Eerder ging Techzine in een podcast in op de opmars van Quantum Key Distribution. Hieronder kan je de podcast beluisteren.