2min

Quantum Key Distribution is bezig aan een opmars in de markt van (netwerk-)communicatie. Door inzet van enkele principes van kwantummechanica, is het mogelijk om de verspreiding van keys over een netwerk aantoonbaar veilig te doen. Wij spraken met Q*Bird en Eurofiber om er meer over te weten te komen. Ook duiden we op een begrijpelijke manier wat Quantum Key Distribution is.

Luister elke week door je te abonneren via: SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts of een andere dienst.

Wat is Quantum Key Distribution?

Als je de term Quantum Key Distribution (QKD) hoort, heb je wellicht de neiging om meteen heel moeilijk te gaan kijken. Dit gaat immers over kwantummechanica. Quantum Key Distribution gaat echter niet over berekeningen die tegelijkertijd 1 en 0 kunnen zijn, maar maakt gebruik van een ander fundamenteel principe van de kwantummechanica. Dat iets – in dit geval een encryptiekey – verandert zodra je ernaar kijkt. Dit is de basis voor de veilige uitwisseling van keys tussen gebruikers/endpoints.

In deze aflevering van Techzine Talks gaan we uitgebreid in gesprek met Josh Slater van Q*Bird en Marc Hulzebos van Eurofiber. Q*Bird is een start-up die is gelieerd aan QuTech, het onderzoeksinstituut van TU Delft. Het houdt zich bezig met wat het quantum secure networking noemt. QKD is hier een onderdeel van. Eurofiber is een partij die zich bezighoudt met vitale infrastructuur, het aanbieden van clouddiensten en de aanleg van glasvezelverbindingen voor de zakelijke markt. We krijgen vanuit deze twee verschillende kanten van het QKD-spectrum te horen wat het is, waar het voor bedoeld is en wanneer we het allemaal kunnen gaan gebruiken.

Eerdere afleveringen Techzine Talks:

Meer afleveringen

Techzine Talks seizoen 3

Techzine Talks is alweer toe aan zijn derde seizoen. Coen en Sander zijn medio 2021 begonnen met deze enterprise IT podcast en hebben in 2022 elke week de luisteraars geïnformeerd over de laatste IT-actualiteit, informatie rondom techevents of middels diepgang over IT-trends. Ook in 2023 gaan we door met deze zakelijke enterprise IT podcast. Je kan elke week een nieuwe podcast van ons verwachten, het doel is elke maandagmiddag rond de lunch, soms iets later. We hopen uiteraard op jullie steun als luisteraar! Door je te abonneren, afleveringen te delen en ons te beoordelen via Apple iTunes of Spotify. Ook staan we open voor feedback en kan je onderwerpen insturen per e-mail.