2min

Het Quantum Delta NL-programma boekt gestaag vooruitgang. Het consortium gaat nieuwe eindpunten toevoegen die verbinden met het Eurofiber-datacenter. Zo breidt het netwerk voor quantumveilige communicatie uit.

De hoop is om op den duur alle vrachtschepen en ander verkeer veilig te laten communiceren. Deze kritieke infrastructuur dient van de sterkst mogelijke versleuteling te worden voorzien. Immers geldt de Rotterdamse haven als een vooraanstaand cyberdoelwit bij een eventueel conflict. Aanvallen van cybercriminelen op havens in Australië en Japan laten al zien dat deze kritieke infrastructuur grote problemen ondervindt bij interrupties.

Q*Bird is de enige partij die momenteel een schaalbaar Quantum Key Distribution (QKD)-netwerk mogelijk maakt. QKD zorgt ervoor dat communicatie ‘ontapbaar’ is, omdat beide communicanten het gelijk merken als een bericht onderschept is. Alleen berichten die versleuteld aankomen, zijn te lezen.

Beluister onze Techzine Talks-aflevering over QKD:

Consortium

Het aantal betrokken partijen is fors. Het Havenbedrijf Rotterdam en Portbase gebruiken het systeem dagelijks, terwijl Q*Bird samen met Single Quantum, Cisco, Eurofiber, Intermax en InnovationQuarter het QKD-netwerk heeft gerealiseerd.

De uitbreiding van het netwerk richt zich op de douane en een “aantal nautische dienstverleners”, aldus de aankondiging. Volgende uitbreidingen zouden op den duur op relatief eenvoudige wijze plaatsvinden met daarnaast weinig kosten.

Quantumveilig dichterbij

Quantumcomputers zijn nog altijd toekomstmuziek, maar het belang van quantumveilige communicatie is nu al niet te onderschatten. Alle versleutelde data die kwaadwillenden momenteel onderscheppen, zouden met een eventuele quantumcomputer wellicht binnen een mum van tijd gekraakt kunnen worden. Alles van staatsgeheimen tot zeer persoonlijke informatie die veilig leek, zou via een dergelijk “store now decrypt later“-schema op straat belanden.

Dat wordt voorkomen met QKD, en wel door de wetten van de quantummechanica. Een nieuwe set sleutels wordt gegeneerd bij het onderscheppen van een eerder bericht, terwijl een kwaadwillende nooit onopgemerkt kan meelezen.

Lees ook: Eurofiber duidt AIVD-kritiek op Quantum Key Distribution