1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Dr. Mark Gasson van de Universiteit van Reading is de eerste mens die is besmet met een computervirus. Na een elektronische chip besmet te hebben met malware heeft de Britse wetenschapper het apparaat in zijn hand geïmplanteerd en was hij in staat om het virus door te geven aan externe systemen.

De chip zelf gebruikt een technologie genaamd RFID om informatie over en weer te sturen. Het geeft Dr Gasson de mogelijkheid om toegang te krijgen tot veiligheidsdeuren en om zijn mobiele telefoon te activeren – dit klinkt allemaal wat vreemd en futuristisch. De technologie wordt echter al jaren gebruikt voor alledaagse toepassingen zoals betalen voor een drankje in de luxe nachtclubs.

Het hele concept is weliswaar een beetje een stunt, maar wel een die enkele kwesties aan het licht brengt waarmee we worden geconfronteerd als implanteerbare elektronica steeds vaker voorkomt. Wanneer je spreekt over het stoppen van een chip in je lichaam krijgt "blue screen of death" een geheel nieuwe betekenis, evenals de mogelijke gevolgen van hacken en kwaadaardige inbreuken op de beveiliging.

Dr. Gasson waarschuwt voor de gevolgen van implanteerbare elektronica met name op het gebied van medische hulpmiddelen. De angst dat hackers achter je pacemaker aan gaan is ook niet echt nieuw, maar de risico’s blijven bestaan en worden misschien zelfs groter naarmate de medische implantaat-technologie steeds verfijnder wordt.