2min

Trans Link Systems oftwel TLS, heeft stilletjes een nieuwe OV-chipkaart in roulatie gebracht welke een stuk beter beveiligd is dan de voorganger. Het afgelopen jaar is er veel te doen geweest om de veiligheid van de kaart en hoe eenvoudig deze te kraken was. Nu is er dus een nieuwe kaart die voorlopig iets veiliger is.

Sinds augustus worden de nieuwe OV-chipkaarten al verspreidt aldus TLS. De kaart is uiteraard onveranderd alleen de chip die erop zit is aangepast. De nieuwe chip kent een betere beveiliging waardoor eenvoudig frauderen niet meer mogelijk is. Althans tot iemand in staat is om deze nieuwe chip te kraken. De oude en bekende lekken die in de vorige chip zaten zijn in deze chip gedicht, hoelang het duurt voordat deze kaart wordt gekraakt blijft een kwestie van afwachten.

De nieuwe chip is een Infineon SLE-66, deze vervangt de eerder gebruikte Mifare Classic chip van NXP. Volgens Bart Jacobs een chipexpert die verbonden is aan de Radbout Universiteit van Nijmegen zijn alle bekende lekken gedicht en is het via die methode onmogelijk om de nieuwe chip te kraken. De heer Jacobs en consorten hebben TLS geadviseerd in de keuze voor een nieuwe chip.

De Infineon is overigens niet de definitieve oplossing voor het OV-chipkaart probleem. Deze chip is slechts een tussenoplossing totdat NXP klaar is met de nieuwe SmartMX chip welke uiteindelijk op de OV-chipkaart moet verschijnen. Deze chip van NXP zou nog veiliger zijn, de overheid heeft 6,7 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de migratie naar deze SmartMX chip.

Uiteindelijk blijft het een kwestie van afwachten totdat een handige hacker of software kraker in staat is om de chips op de OV-chipkaart te kraken en er nieuwe tools voor beschikbaar komen. Het enige wat TLS kan hopen is dat de nieuwe chips dermate goed zijn beveiligt dat de krakers het teveel moeite vinden om er energie aan te verspillen en ze zich liever richten op het kraken van bijvoorbeeld een mobiele telefoon of gameconsole.