De mens is nog altijd de zwakste schakel in het beveiliging van computers. Volgens Microsoft worden de meeste systemen namelijk niet geïnfecteerd via drive-by aanvallen, maar door middel van social engineering.

In de meeste gevallen gaat het om websites die gebruikers vragen om een codec of virusscanner te installeren, waarbij het in werkelijkheid gaat om malware.

James Pratt, Microsoft’s Senior Product Manager van het Internet Explorer Business en Marketing Team, stelt dat social engineering-aanvallen een dreiging blijven vormen, en dat de browser een belangrijke rol speelt in de bescherming van gebruikers.

"We zijn steeds beter geworden in het blokkeren van malware via het SmartScreen Filter, omdat we sinds het verschijnen van Internet Explorer 8 in maart 2009 continu in onze backend en service investeren."

Kortgeleden behaalde Microsoft een belangrijke mijlpaal op het gebied van beveiliging. Het Smartscreen Filter van de softwaregigant blokkeerde pasgeleden namelijk de één-miljardste poging tot het infecteren van een systeem via de meest recente versie van de browser van Microsoft.