1 min

Het Georgia Research Institute hebben onderzoek gedaan naar hoe snel het tegenwoordig mogelijk is om een wachtwoord te kraken. De uitslagen van het onderzoek zijn best verrassend. Wachtwoorden van 7 tekens of minder zijn een eitje om te kraken met de grafische kaarten die momenteel op de markt verschijnen.

De testen die de onderzoekers deden waren de meeste simpele die er zijn. Namelijk simpelweg willekeurige tekens proberen, dus niet zoals sommige geavanceerde hackers al doen, gebruik maken van woordenboeken.

De reden dat het steeds makkelijker wordt om wachtwoorden te kraken is natuurlijk omdat de videokaarten alsmaar sneller worden maar ook omdat er veel meer programmeertalen tegenwoordig gebruik maken van de grafische processoren en de drempel van sommige programmeertalen een stuk lager zijn dan enkele jaren geleden.

Volgens de onderzoekers zijn de beste wachtwoorden op zijn minst 12 tekens lang, een combinatie van letters (zowel hoofdletters als normale letters), cijfers en enkele speciale tekens. 12 tekens wordt wel echt gezien als een minimum, 15 of zelfs 20 tekens is al vele male veiliger.